Fortsätt till huvudinnehåll

Real or not Real?

Flygplatser är en genre för sig,  inbördes finns det förstås en hierarki. Men att komma utifrån myllret och sorlet i det svepande lätt sepaifärgade ljuset och kliva ut ur dammet med ett lager sot i ansiktet och plötsligt stå i Taxfree på Dakars flygplats skapar en naturkatastrofartad chock. Och då förstår man ändå att Dakar inte är Paris eller New York, eller Hong Kong.
Utanför köper man Escada Sentiment, kopian förvisso, för 40 kr, därinne betalar man 59€ för originalet förstås, fast det vetefan just där: det skulle kunna vara lyxkopian, ett kakpaket som utanför kostar 3 kr kostar där 3€ (Gud, ja du, mitt tangentbord på den här gamla lappen saknar ikonen för  €!). Det bildades ingen trängsel precis när jag svepte runt bland hyllorna, expediten slöt upp och ville rådslå, jag tjuvsprayade Escadan naturligtvis, och hon log när jag jämförde priserna, det är tre månadslöner! sa jag och skakade på huvudet! Jag har blivit så pass gammal att jag affekterat ger uttryck för såna här prekära fakta nuförtiden.

Likadant i Istanbul. Hermes har butik där, bland andra, och när jag för tjugonde gången tog min runda och passerade denna dörrhåla tittade jag automatiskt in på det mycket glest hängda svala plaggen i milda kulörer och med expediten dekadent uppgivet hängandes vid disken tänkte jag osökt på Greta Gaarbo och såna som hon, kanske Bodil Malmsten om hon hade stålar, intellektuella damer utan fet genusanstrykning men med klass, såna som dem skulle klä i Hermesstramt, fint skuret. Burberryrutiga väskor hängde i nästa bås, köptes på markanden i Grand Yoff för 30 kr, på flygplatsen vågade jag inte ens gå in för att dra i prislapparna, rutorna är klassiska, välavvägd form, en genial design, förstås. Rutigt: hur genialt som helst! inte sant ... Jag tror nog att de visar upp sig i transithalalrna världen över bara för att befästa sina varumärken, för det är ju INGEN som handlar. EN reklamruta på en flygplats liksom, hej å hå. Alla marknader sätter sina priser utefter kundernas plånbok, inte produktens kvalitet. Det är märkligt.

Kinesernas gata på vägen in mot centrum i Dakar är den allra billigaste säger A, där kan man köpa leggins i världens alla modeller för 10 kr, om man är infödd, Senegales alltså, jag menade inte Kines nu om nån trodde det. På H&M kostar de hundralappen för anständigt enfärgade, på Åhlens betalar man lite mer, närmare tvåhundra för ett tjockt par med knappar i ett sidosprund, alla har dem väl det gemensamt att dem hänger irriterat i grenen om man väljer en för liten storlek, one size säger tjejen på marknaden och kollar på mig och lägger till: passar även dig. Ingen finkänslighet, och ingen kredd för att räknas som kränkt eller förolämpad. Men jag tar dem och de sitter bra, även på mig, god spänst i elasten.

Nu hittade jag NordicFeel.se på nätet, säljer Prada Edt för 325, och då fattar jag faktiskt inte hur det kan vara halva priset jämfört med priset i taxfreen, för jag gick där och drömde om Prada och tänkte att den köper jag ALDRIG, för 635 balobas. Hostar jag upp 325 får jag säkert en av de mer exklusiva kopiorna, bara den luktar och dröjer kvar.

Kommentarer

 1. Dofter och dofter...spelar liksom ingenroll, kopia orginal dammigt eller blankt cellofan. Så länge man inte är producent förstås, då kanske man inte jublar direkt över den alternativa marknaden.

  Fö, jag har så svårt för dofter. Gillar bara en, mannens, Aqua di Parma mandelolja. Snacka om onödig info:)

  SvaraRadera
 2. så sant, finns det förresten någonting gräsligare än Burberyrutigt?

  SvaraRadera
 3. Dom där märkena- som ett språk jag inte alls pratar. Leggings 10 kr, one size- sånt förstår jag.

  SvaraRadera
 4. Girls, nni är som alla dofter, alla parfymer ORIGINAL!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sideboard

Småtomtar, en del sammetade i helrött med luva andra i bilmotormantröja, jeans, gummisar och en på ICAs blev över från förra året avdelning inköpta tomtemössa; tunnt tunnt bomullstyg med en sladdrig vit kant. Så stod dom, hoppade, kivades, hela samlingen av barn, överfulla av förväntan alldeles nedanför trappan.
Utanför Stora Scen- ingången stod släkten.
En väldans hög medelålder på den.
Utanför det där, som ett sideboard, där man ställer sina avlagda glas - som ett sideboard som med dess osynliga funktion uppskattas uppskattades väl jag, typ ingenting - så stod jag där i kulturhusfoajen.

Vi hade bestämt tisdagsträff, i cafeet.
Spontant, den som hinner och vill, den kommer.
Så efter ett långt köande slog vi oss ner i samlingarna och sa alldeles för högt att barn nu förtiden är för djävla högljudda.
"Dom skriker ju, rakt ut, som om motorn lagt av och det behövs kompenseras med en artificiell högljudsrea."

Klasskampen pågick i små tigerhjärtan där borta under trappan.
"Fö…

Jordbävning ...

Tror knappt att uppstädningen av miljarders miljarder(jepp, alltså fler än de Sverigedemokratiska  400 miljarder kronorna) ... plankor, kablar, stenblock, plåtflak i det förödda Japan kan jämföras med vad förvirringen i mitt huvud kräver av bättre ordning.
Nederlag på arbetet. Ny chef. Inkompetens. Och Machavelliskt söndrande pågår.
Jag drar min fana. För det jag tror på. Och kampen om det marxistiska problemformuleringsprivilegiet är som alltid en klassiker i maktstrider.
Kom an Japaner!
Håll ut!
Kom an Mrs S, hitta en väg ut!
Delacroix ingjuter fortfarande mod! 200 år senare ...


Bastu- vett & etikett

Magdalena Ribbing vet. Hur det bör vara. Hur man avslöjar om man har nån koll, om man har stil, om man har grace. Nu har hon dagen till ära publicerats med en bastuvett-etikett-kolumn i webb-DN.
Att skreva i bastu skulle nog ändå Magdalena säga vore ett no no.
För där ska man, enligt hennes rekommendation, ta seden dit man kommer, handduk på om andra har handduk, handduk av om andra har kastat den. Men om det nu är som för mig häromdan, att jag kommer in sist i en bastu där man lotusställer sig i vidöppet skrev, skulle jag förväntas göra detsamma då, eller FÅR jag bryta seden och behålla handduken på? Hur gör man!? Magdalena Ribbing!? Ska de övriga därinne av hänsyn till mina tabun rulla in sig i frottén plötsligt?
What?

Men aj aj i alla fall för att klippa naglarna eller borsta hår, likaså bör även en sitthandduk användas, ja för ni kan ju själva tänka vilket slem och slusk som kan skrapas av mot de varma brädorna annars.
Sentensen blir alltså oavsett: SITT på handduken, för fan!
Ja…