Fortsätt till huvudinnehåll

- 5 pannor

Satt pa en mur mitt i en junktion i vantan pa att bankomaten skulle bli ledig. En karusell framfor ogonen, och det fick mig att tanka pa en strof i Virginias Woolfes Fyren dar jag tror Mrs Ramsay sager nat om att ha besegrat kaos, eller i vart fall for tillfallet ha overvunnit det, och da tanker jag dar jag sitter i myllret av taxibilar, calandoers, hastar; folk, forsaljare, kvinnor med tunga baljor pa huvudet, unga kvinnor med slimmade jeans och tranga toppar att: okej, dacor som man kan saga pa Wholof, att besegra kaos ar att sitta har, mitt i detta och bara vara en del. Detta virrvarr far mig att tanka pa entropin, att allting flyter ut, stravar mot oordningen, mot smutsen, och det ar manniskorna, med sin vilja som kan satta en kurs igenom detta vimlande folk- och bil- kaos och gora nagot for sig, eller for sin nasta, med en intention, en handling, som visserligen ocksa kommer att atas upp av erosionens krafter som drar drar drar i det for tillfallet organiserade. Detta ar att besegra kaos, att lata det vara, tankte jag innan det blev min tur. I kon fore mig satt en flackig albino, alldeles rosa. Pa andra hall i jag tror ostra delarna av Afrique dodas dessa som om de vore inkarnationer av satan, det ar ett BAD way att forsoka besegra kaoset och doden.


Utanfor vart rum hor man om kvallen nar arbetet tystnat hur havet river mot stranderna over there. En san kraft! tanker jag, inte alls som de lugna turkosa chimarerna till turistmagnet man salufor i magasin och broschyrer. I morgon ska jag steka pannkakor till huset, inte enkelt, det ar ju typ femton tjugo pers som ska utfodras, begripligt hur de instrumentaliserar matlagningen har. Stora karl, stora baljor. Haromdagen en underbar utflykt till en marknad dar vi kopte diverse traditionell afrikansk medicin. Ett te for viktminskning, ingridienser for pannkakorna, en traningsbag for 30 spann sa jag slipper ga till gymmet med papperspase. Pa hemvagen inhandlade vi frukter infor veckan, hamnade i en remsa av vagrenen dar de slog batik. Bestallde ett rose tyg, som vi skulle komma tillbaka och hamta nan dag. Har pagpr arbetet ute. Metallarbetarna, hantverkarna, vavarna, sommerskorna(mask), ute pa oppen gata, i dammet, i avgaserna. A har alltid nagra ored over till dem vi passerar, manniskor ar med varandra, sociala, pratar med framlingar, och det ar ett aventyr, att promenera. Turiststallena, dem kan alla ta sig till, men som A hittar i alla grander, till alla stallen, ar ovarderligt. Jag alskar enkelhet. Det ar bara sa. Jag ar inget fan av lyx och flard. Jag alskar upplevelser, som det har.

Vi atar frukost pa madrasskanten i rummet dar det runt vaggarna star travar med vaskor och saker, ett litet campingkok, tva tallrikar, tva glas, bestick, en skarbrada, en panna for att koka te. Hur langt racker det inte for att tacka dina behov? Baguette, fruktsallad, kaffe; Ett jospaket kostar hapnadsvackande 15 - 18 kr. I jamforelse: en dagens for 8 kr, ett par sandaletter 30, parfume, 20. Vi ater middag hos As fosterfamilj. Jag kanner att de tycker om mig, pa riktigt. Det ar gott.

Jag har tappat 5 kilo. Det ar Afrique. Why aka pa halsohem?  

Kommentarer

 1. Afrika i ditt hjärta. Typ. Du beskriver er tillvaro så bra, och jag känner det enkla livet pocka på. Här, mitt i allt, skulle jag vilja skapa en liknande oas.

  Kram, och på återhörande.

  SvaraRadera
 2. Oh, Peace, en stor paskkram till Dig!

  SvaraRadera
 3. Jag ser allt framför mig, och tycker mig höra ljuden också. Lycka till med pannkakorna och tack för din kommentar inne hos mig :)

  Påskkramar!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sideboard

Småtomtar, en del sammetade i helrött med luva andra i bilmotormantröja, jeans, gummisar och en på ICAs blev över från förra året avdelning inköpta tomtemössa; tunnt tunnt bomullstyg med en sladdrig vit kant. Så stod dom, hoppade, kivades, hela samlingen av barn, överfulla av förväntan alldeles nedanför trappan.
Utanför Stora Scen- ingången stod släkten.
En väldans hög medelålder på den.
Utanför det där, som ett sideboard, där man ställer sina avlagda glas - som ett sideboard som med dess osynliga funktion uppskattas uppskattades väl jag, typ ingenting - så stod jag där i kulturhusfoajen.

Vi hade bestämt tisdagsträff, i cafeet.
Spontant, den som hinner och vill, den kommer.
Så efter ett långt köande slog vi oss ner i samlingarna och sa alldeles för högt att barn nu förtiden är för djävla högljudda.
"Dom skriker ju, rakt ut, som om motorn lagt av och det behövs kompenseras med en artificiell högljudsrea."

Klasskampen pågick i små tigerhjärtan där borta under trappan.
"Fö…

Jordbävning ...

Tror knappt att uppstädningen av miljarders miljarder(jepp, alltså fler än de Sverigedemokratiska  400 miljarder kronorna) ... plankor, kablar, stenblock, plåtflak i det förödda Japan kan jämföras med vad förvirringen i mitt huvud kräver av bättre ordning.
Nederlag på arbetet. Ny chef. Inkompetens. Och Machavelliskt söndrande pågår.
Jag drar min fana. För det jag tror på. Och kampen om det marxistiska problemformuleringsprivilegiet är som alltid en klassiker i maktstrider.
Kom an Japaner!
Håll ut!
Kom an Mrs S, hitta en väg ut!
Delacroix ingjuter fortfarande mod! 200 år senare ...


Bastu- vett & etikett

Magdalena Ribbing vet. Hur det bör vara. Hur man avslöjar om man har nån koll, om man har stil, om man har grace. Nu har hon dagen till ära publicerats med en bastuvett-etikett-kolumn i webb-DN.
Att skreva i bastu skulle nog ändå Magdalena säga vore ett no no.
För där ska man, enligt hennes rekommendation, ta seden dit man kommer, handduk på om andra har handduk, handduk av om andra har kastat den. Men om det nu är som för mig häromdan, att jag kommer in sist i en bastu där man lotusställer sig i vidöppet skrev, skulle jag förväntas göra detsamma då, eller FÅR jag bryta seden och behålla handduken på? Hur gör man!? Magdalena Ribbing!? Ska de övriga därinne av hänsyn till mina tabun rulla in sig i frottén plötsligt?
What?

Men aj aj i alla fall för att klippa naglarna eller borsta hår, likaså bör även en sitthandduk användas, ja för ni kan ju själva tänka vilket slem och slusk som kan skrapas av mot de varma brädorna annars.
Sentensen blir alltså oavsett: SITT på handduken, för fan!
Ja…