Fortsätt till huvudinnehåll

Ullaredsförakt

Ny dokusåpa, nya b-kändisar.
Som om vi ska förfasa oss.
Varför ska vi det?
Programmakare drar slutsatsen att oavsett om de i sitt filmade material tycks verka tillmötesgående och respektfulla gentemot de shoppande karaktärerna så vet de med all säkerhet att när bilderna kommer i rutan så reagerar majoriteten av tittare med avståndstagande och hånskratt.

Medelklassificeringen är inget nytt fenomen.
Vi lär oss nogsamt vad som inte är önskavärt att va.
Frågan vad det är vi förlorar med det synsättet är numer tabu.
Den som ställer den anklagas lätt för moralpanik, anses träig, tråkig, off och out.

Just därför gjorde juristen Eva Joly i gårdagens Skavlan mig VÄLDIGT upprymd.
Jag satt i soffan och hjärtat galopperade och jag tänkte att sådär precis sådär modig och säker vill jag vara.
Hon har bekämpat korruption och ibland bitit handen som föder hennes väg i etablissemanget.
Hon hade för det levt med livvakter runt sig dygnet runt.
Hon sa att mäklararvodet i år för New York- mäklarna överstiger världens samlade bistånd med ca. 40%.
Med det menade hon att i en pengakultur, som värderar rikedom, oavsett om den kommit från korruption eller brott, där kan bara klyftorna öka. Några kommer ha, andra kommer vara fattiga.
Det där vet varenda småunge som börjar tänka utifrån sitt självklara - och inte sällan från oss vuxna inpräntade - rättvisetänkande.
Men att hon säger det, Eva Joly, att hon tar fighten, hon som har så mycket större kontaktnät och fönster ut mot världen än de där småungarna: det är vackert och hoppfullt!

För vad gör vi med familjer, med barn och unga som vi stigmatiserar som WT för att de handlar på fel ställe, bor på fel adress, går i fel kläder, använder fel elektronik, åker i fel bil, har fel yrke.
Att försöka tillintetgöra människor och gräva ur dem deras självkänsla
bäddar för oinskränkt motstånd.
Arbetarrörelsen är långt bort.
Som om friheten på internet skulle vara broderskap nog?

Detta är folkförakt, brukar jag säga till min unge när han skrattar fel, och den kommentaren räcker ganska långt!

Kommentarer

  1. Jag hade fullt upp med "ongarna" så jag missade början med jädrar vad impad jag blev av det jag såg och hörde av henne, Eva Joly.

    SvaraRadera
  2. Ja, visst, vilken uppsyn, varm och helt ointagligt säker på sin väg. Sen det hon sa om att hålla ihop samfälligheten samhället genom att inkludera varandra, hälsa, vara artiga, se i ögonen: det var stort. Peter Wahlbeck, den elakingen, till och med kom av sig;

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sideboard

Småtomtar, en del sammetade i helrött med luva andra i bilmotormantröja, jeans, gummisar och en på ICAs blev över från förra året avdelning inköpta tomtemössa; tunnt tunnt bomullstyg med en sladdrig vit kant. Så stod dom, hoppade, kivades, hela samlingen av barn, överfulla av förväntan alldeles nedanför trappan.
Utanför Stora Scen- ingången stod släkten.
En väldans hög medelålder på den.
Utanför det där, som ett sideboard, där man ställer sina avlagda glas - som ett sideboard som med dess osynliga funktion uppskattas uppskattades väl jag, typ ingenting - så stod jag där i kulturhusfoajen.

Vi hade bestämt tisdagsträff, i cafeet.
Spontant, den som hinner och vill, den kommer.
Så efter ett långt köande slog vi oss ner i samlingarna och sa alldeles för högt att barn nu förtiden är för djävla högljudda.
"Dom skriker ju, rakt ut, som om motorn lagt av och det behövs kompenseras med en artificiell högljudsrea."

Klasskampen pågick i små tigerhjärtan där borta under trappan.
"Fö…

Bastu- vett & etikett

Magdalena Ribbing vet. Hur det bör vara. Hur man avslöjar om man har nån koll, om man har stil, om man har grace. Nu har hon dagen till ära publicerats med en bastuvett-etikett-kolumn i webb-DN.
Att skreva i bastu skulle nog ändå Magdalena säga vore ett no no.
För där ska man, enligt hennes rekommendation, ta seden dit man kommer, handduk på om andra har handduk, handduk av om andra har kastat den. Men om det nu är som för mig häromdan, att jag kommer in sist i en bastu där man lotusställer sig i vidöppet skrev, skulle jag förväntas göra detsamma då, eller FÅR jag bryta seden och behålla handduken på? Hur gör man!? Magdalena Ribbing!? Ska de övriga därinne av hänsyn till mina tabun rulla in sig i frottén plötsligt?
What?

Men aj aj i alla fall för att klippa naglarna eller borsta hår, likaså bör även en sitthandduk användas, ja för ni kan ju själva tänka vilket slem och slusk som kan skrapas av mot de varma brädorna annars.
Sentensen blir alltså oavsett: SITT på handduken, för fan!
Ja…