onsdag 4 augusti 2010

Kommunikativ skolminister

Nya socialliberala krav från Björklund.
Ge rektor rätt att förbjuda Niqab i skolorna.
Okej, i skolorna:
30 % av Sveriges befolkning sägs vara involverad i utbildning, vi pratar förskola, skola, gymnasium, högskola, komvux, sfi, Ky, och var drar han gränsen egentligen Björklund.
Arbetsgivare är redan i dag berättigade att neka burka på medarbetare.
Men, det talar inte Björklund om alls, konstigt, en barnskötare i Stockholm nekades arbeta med burka, t.ex. och rektor fick stöd för det i domstol.
Detta betyder, när man räknar efter, att många av de offentliga platser där vi möts och rör oss utanför de segregerade spår som vår vardag annars är är nu på förslag möjligt burkaförbudade. Bara bussen & spårvagnen & akut- intaget kvar. Ungefär som in La France et La Belgique, .

Varför har han nu hittat på det här frankofila interdiction burqa plötsligt Björken?
Jo ... det ska vara TYDLIGT vad som gäller i skolan, lärare ska inte behöva gå till domstol för det, hävdar ministern. Men det kommer väl ett prejudikat snart? eller? just i det fall som ministern själv just nu använder som exemplifierande skäl till varför han vill öka tydligheten?

Men det huvudsakliga målet är alltså kommunikationen: kommunikations befrämjandet, Utbildningsministern vurmar nu för kommunikation som skolornas främsta redskap. Och det kan man alltså inte bedriva under en burka enligt Björklund.
Vilken slags kommunikation är det han vill lyfta fram här, prat i klassrummet? enskilda samtal? det är lite Otydligt.
Men, nu måste vi tänka lite här: kommunikationen från läraren kan ju den under burkan ta in, eftersom den ju SER hela läraransiktet TYDLIGT, men: vad är det läraren vill se egentligen av den burkaförseddes mimik som ska vägleda via subtila tecken vad den burkaförsedda känner och tänker? Om denne har förstått vad som kommer på provet? Om denne har förstått vad som står i målkriterierna? Om denne har uppfattat att skolk kommer att påföras betyget?
Vad? Delta jämlikt i charaderna på roliga timmen?

Kommunikationshjälpmedel Björklund! har du tänkt på det? ... DET vore ju väldigt TYDLIGT. Finns bilder med vilka du kan påvisa ditt sinnestillstånd, om nu inte orden räcker för att Herr Björklund och resterande lärarkår ska förstå.

Och vad gör vi med alla dem med kommunikationshandikapp? Alla dem med synskador? Ansiktsblinda? Hur ska vi verka för att dom ska komma ut ur sin instängda garderob för att kunna tillägna sig den heliga Kommunikativa Utbildningen? Dem som kommunicerar med kroppen och slår till andra, eller rusar runt planlöst, dem vill han ju helst avhysa från klassrumsgemenskapen. Så summa summarum är det inte helt lätt att veta vilken typ av kommunikation det är ansiktets muskler ska komplettera med, som också ska accepteras av mainstreamvurmaren Björklund.

Ja, för att få det här Tydligt får vi nog vända oss till det Björklundska ansiktet och se vad där går att utläsa, hoppas att Ni Förstår, för tydligare än så här blir det inte:

2 kommentarer:

  1. Bra fråga: vad är det läraren vill se?

    Som studerande på distans kan jag ha vad som helst på mig, tack och lov. Inget alls, om jag så önskar. :)

    SvaraRadera
  2. Smultron! Inget alls? obscent alltså!? ;) inte ett knyst om det till nån av Fp- spionerna som är på rånarjakt överallt, för att samla in möjliga förbudsevent?

    SvaraRadera