onsdag 3 februari 2010

AU

Addis Abeba är Afrikanska Unionens nya maktcentrum.
Addis Abeba betyder nya blomman.
Som öppnar sig i Ethiopiens hjärta.
Ungefär som Bryssel öppnar sig för Malmström nu så öppnar sig Addis för diplomater och ledare från bl.a. olika Afrikanska länder (alla utom Marocko?).
På bilderna därifrån är det många herrar i mörka kostymer och en del stolta damer med färggranna klänningar och stora huvudbonader.
Drömmen finns om en enad kontinent.
Drömmen om en kraft som kan ta t.ex. Guinea i hampan och säga: Skärp er! skärp er med era massakrer och blodbad, och Kongo Kinshasa: skärp er också! Och Zimbabwe, hur går det för er med landfrågan?
Och Somalia? Vad har ni gjort för att bli kallade för Afrikas svar på Afgahnistan?

Europeisk talesman säger att man nu får börja förhandla med de afrikanska länderna utifrån politiska frågor och formuleringar av klimatmål, istället för att prata bistånd och akutstöd vid katastrof.
Det verkar kul. Och jag tänker på A, funderar på om han hör detta, om de sitter där framför sina megaplatteves och blir stolta eller bara ännu mer misstänksamma och indignerade?

Ibland suckar han så tungt och säger sorgset att han tycker synd om afrikanerna med såna statsskick i sina länder. Säger att han tycker synd om folk som inte har någon stat som bryr sig om dem.
Men man måste tro, man måste tro på den Nya Blomman!

2 kommentarer:

  1. Är det inte så att man måste tro för att lyckas? Förutsättningen att nå resultat utan vilja synes små...men utan någon som helst kunskap om afrikansk kultur (kan man förresten bara bunta ihop den sådär lättvindigt?) borde det väl finnas frågor som lämpar sig för samarbete...

    Jag blir så irri på att bilden av Afrika alltid är så samstämmig i media...och med mitt brain damage idag, ve jag fan inte vad jag menar:)...sorry...och puss.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag antar att det är mycket olika, alla länder, alla språk och alla stammar. BAra i Nigeria finns visst typ 200 olika stammar och om alla dem har eget språk också vet ajg inte men ändå. Fast det koloniala arvet har ju bidragit till att språkkunskaperna ofta även omfattar ett europeiskt språk som franska eller engelska. Och all teve man kan se då. AU handlar mycket om tro tror jag, och enande, och stolthet, och ordning på handelsbalans, men man vet inte, alltså jag vet inte. ;) haha. Kram å puss på dig!

    SvaraRadera