Fortsätt till huvudinnehåll

AU

Addis Abeba är Afrikanska Unionens nya maktcentrum.
Addis Abeba betyder nya blomman.
Som öppnar sig i Ethiopiens hjärta.
Ungefär som Bryssel öppnar sig för Malmström nu så öppnar sig Addis för diplomater och ledare från bl.a. olika Afrikanska länder (alla utom Marocko?).
På bilderna därifrån är det många herrar i mörka kostymer och en del stolta damer med färggranna klänningar och stora huvudbonader.
Drömmen finns om en enad kontinent.
Drömmen om en kraft som kan ta t.ex. Guinea i hampan och säga: Skärp er! skärp er med era massakrer och blodbad, och Kongo Kinshasa: skärp er också! Och Zimbabwe, hur går det för er med landfrågan?
Och Somalia? Vad har ni gjort för att bli kallade för Afrikas svar på Afgahnistan?

Europeisk talesman säger att man nu får börja förhandla med de afrikanska länderna utifrån politiska frågor och formuleringar av klimatmål, istället för att prata bistånd och akutstöd vid katastrof.
Det verkar kul. Och jag tänker på A, funderar på om han hör detta, om de sitter där framför sina megaplatteves och blir stolta eller bara ännu mer misstänksamma och indignerade?

Ibland suckar han så tungt och säger sorgset att han tycker synd om afrikanerna med såna statsskick i sina länder. Säger att han tycker synd om folk som inte har någon stat som bryr sig om dem.
Men man måste tro, man måste tro på den Nya Blomman!

Kommentarer

  1. Är det inte så att man måste tro för att lyckas? Förutsättningen att nå resultat utan vilja synes små...men utan någon som helst kunskap om afrikansk kultur (kan man förresten bara bunta ihop den sådär lättvindigt?) borde det väl finnas frågor som lämpar sig för samarbete...

    Jag blir så irri på att bilden av Afrika alltid är så samstämmig i media...och med mitt brain damage idag, ve jag fan inte vad jag menar:)...sorry...och puss.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag antar att det är mycket olika, alla länder, alla språk och alla stammar. BAra i Nigeria finns visst typ 200 olika stammar och om alla dem har eget språk också vet ajg inte men ändå. Fast det koloniala arvet har ju bidragit till att språkkunskaperna ofta även omfattar ett europeiskt språk som franska eller engelska. Och all teve man kan se då. AU handlar mycket om tro tror jag, och enande, och stolthet, och ordning på handelsbalans, men man vet inte, alltså jag vet inte. ;) haha. Kram å puss på dig!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sideboard

Småtomtar, en del sammetade i helrött med luva andra i bilmotormantröja, jeans, gummisar och en på ICAs blev över från förra året avdelning inköpta tomtemössa; tunnt tunnt bomullstyg med en sladdrig vit kant. Så stod dom, hoppade, kivades, hela samlingen av barn, överfulla av förväntan alldeles nedanför trappan.
Utanför Stora Scen- ingången stod släkten.
En väldans hög medelålder på den.
Utanför det där, som ett sideboard, där man ställer sina avlagda glas - som ett sideboard som med dess osynliga funktion uppskattas uppskattades väl jag, typ ingenting - så stod jag där i kulturhusfoajen.

Vi hade bestämt tisdagsträff, i cafeet.
Spontant, den som hinner och vill, den kommer.
Så efter ett långt köande slog vi oss ner i samlingarna och sa alldeles för högt att barn nu förtiden är för djävla högljudda.
"Dom skriker ju, rakt ut, som om motorn lagt av och det behövs kompenseras med en artificiell högljudsrea."

Klasskampen pågick i små tigerhjärtan där borta under trappan.
"Fö…

Bastu- vett & etikett

Magdalena Ribbing vet. Hur det bör vara. Hur man avslöjar om man har nån koll, om man har stil, om man har grace. Nu har hon dagen till ära publicerats med en bastuvett-etikett-kolumn i webb-DN.
Att skreva i bastu skulle nog ändå Magdalena säga vore ett no no.
För där ska man, enligt hennes rekommendation, ta seden dit man kommer, handduk på om andra har handduk, handduk av om andra har kastat den. Men om det nu är som för mig häromdan, att jag kommer in sist i en bastu där man lotusställer sig i vidöppet skrev, skulle jag förväntas göra detsamma då, eller FÅR jag bryta seden och behålla handduken på? Hur gör man!? Magdalena Ribbing!? Ska de övriga därinne av hänsyn till mina tabun rulla in sig i frottén plötsligt?
What?

Men aj aj i alla fall för att klippa naglarna eller borsta hår, likaså bör även en sitthandduk användas, ja för ni kan ju själva tänka vilket slem och slusk som kan skrapas av mot de varma brädorna annars.
Sentensen blir alltså oavsett: SITT på handduken, för fan!
Ja…