Fortsätt till huvudinnehåll

Charlotte Rampling

Men va det inte hon som gjorde Nattportieren?
My god, så länge sen och med vilken känsla jag såg den filmen! Mitt i natten, mitt i sommaren, varm luft, tät luft, öppna fönster, klibbig hud och pappalångbens mot blomtapeterna i vardagsrummet där jag satt uppkrupen i soffan och förundrades över att det ens görs såna filmer.

Mot södern sen, Vers le Sud. Medelålders kvinnor som drog till Haiti för värmens skull, ja männens och solens alltså. Old story, vit desperat och medelålders kvinna knullar mörka män i Karibien(i alla fall i den här filmen). Filmen var ett försök till undersökning om exploateringen mellan rik och fattig, mellan fri och ofri, mellan mörkbrun och blekbeige.

Ibland när man tänker tillbaka kan man förundras över med vilken förkänning somligt beskådas. Som om jag på nåt sätt redan visste när jag såg den filmen att det skulle bli mitt öde. Att jag tänkte göra det. Exploatera varm mörk man från södern. Och förstås bli exploaterad själv, åt andra hållet, för det ger och det tar.

Den filmen sågs också sent sent på natten, på bärbar dator däremot; i sängen, skivan hackade minns jag, hyrfilmen repig som så ofta hyrfilmer är. Fast jag minns att jag såg den i omgångar, diverse avbrott av olilka anledningar. Och nånstans visste jag alltså när jag såg det att det skulle bli så. Bara en fråga om när.

Filmen var riktigt fint stämd i både tempo och innehåll. Inte alls så självklart antisympatisk. Ungefär som det är med över och underlägen. Under i en del, över i en del, sucktande torsk på somligt och en ointaglig härskare över annat. Även om huvudsaken, huvudrollen, det väsentliga i tilltaget är fullständigt ofritt för den som inte har fler val än just detta. Den som inte har andra val måste gå med henne, eller honom. Det kommer jag - var inte rädda - aldrig att sluta minnas. Det är såret, mitt hjärtats salt och även hans.

Min man är stolt. Men ibland tror jag verkligen att han skäms över att folk tror honom om att vara tagen på det viset. Då knycker han på allmän plats. Som när vi går tillsammans och han plötsligt får för sig att inte vilja hålla min hand eller ge mig en hastig puss. När det händer brukar jag blanda ihop det och intala mig att det är för att han inte är van från sitt hemland att man får göra så utan att väcka anstöt. Det handlar om kontext. Habituskomplex la komplex. Allting växlar och rör sig, status och gestus är olika var gång.

Till vårt försvar tänker jag på oss som barn med cyklop och grodfötter omkringtumlande i en lagun, storögt tittande på varandra, tittande in i varandra, alltmedan vi snurrar runt runt i vattnet bland söta och så färgglada fiskar. Leende. Ungefär så känns närheten och omedelbarheten i vår kontakt, vår andning.
Jag säger till mig själv att det är mötet med mitt liv. Inte med mina föreställningar, och framför allt inte med andras föreställningslekar, såna som brukar bli klyschor i mindfulnesshandböcker.
Nä, vi är ingen klyscha. Vi är två människor. Vi tog och blev tagna. Också av kärleken, vad den nu är.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sideboard

Småtomtar, en del sammetade i helrött med luva andra i bilmotormantröja, jeans, gummisar och en på ICAs blev över från förra året avdelning inköpta tomtemössa; tunnt tunnt bomullstyg med en sladdrig vit kant. Så stod dom, hoppade, kivades, hela samlingen av barn, överfulla av förväntan alldeles nedanför trappan.
Utanför Stora Scen- ingången stod släkten.
En väldans hög medelålder på den.
Utanför det där, som ett sideboard, där man ställer sina avlagda glas - som ett sideboard som med dess osynliga funktion uppskattas uppskattades väl jag, typ ingenting - så stod jag där i kulturhusfoajen.

Vi hade bestämt tisdagsträff, i cafeet.
Spontant, den som hinner och vill, den kommer.
Så efter ett långt köande slog vi oss ner i samlingarna och sa alldeles för högt att barn nu förtiden är för djävla högljudda.
"Dom skriker ju, rakt ut, som om motorn lagt av och det behövs kompenseras med en artificiell högljudsrea."

Klasskampen pågick i små tigerhjärtan där borta under trappan.
"Fö…

Jordbävning ...

Tror knappt att uppstädningen av miljarders miljarder(jepp, alltså fler än de Sverigedemokratiska  400 miljarder kronorna) ... plankor, kablar, stenblock, plåtflak i det förödda Japan kan jämföras med vad förvirringen i mitt huvud kräver av bättre ordning.
Nederlag på arbetet. Ny chef. Inkompetens. Och Machavelliskt söndrande pågår.
Jag drar min fana. För det jag tror på. Och kampen om det marxistiska problemformuleringsprivilegiet är som alltid en klassiker i maktstrider.
Kom an Japaner!
Håll ut!
Kom an Mrs S, hitta en väg ut!
Delacroix ingjuter fortfarande mod! 200 år senare ...


Bastu- vett & etikett

Magdalena Ribbing vet. Hur det bör vara. Hur man avslöjar om man har nån koll, om man har stil, om man har grace. Nu har hon dagen till ära publicerats med en bastuvett-etikett-kolumn i webb-DN.
Att skreva i bastu skulle nog ändå Magdalena säga vore ett no no.
För där ska man, enligt hennes rekommendation, ta seden dit man kommer, handduk på om andra har handduk, handduk av om andra har kastat den. Men om det nu är som för mig häromdan, att jag kommer in sist i en bastu där man lotusställer sig i vidöppet skrev, skulle jag förväntas göra detsamma då, eller FÅR jag bryta seden och behålla handduken på? Hur gör man!? Magdalena Ribbing!? Ska de övriga därinne av hänsyn till mina tabun rulla in sig i frottén plötsligt?
What?

Men aj aj i alla fall för att klippa naglarna eller borsta hår, likaså bör även en sitthandduk användas, ja för ni kan ju själva tänka vilket slem och slusk som kan skrapas av mot de varma brädorna annars.
Sentensen blir alltså oavsett: SITT på handduken, för fan!
Ja…